Στα δύο προηγούμενα τεύχη αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα της πράσινης κάρτας για την διαφύλαξη της περιουσίας σας και της ατομικής σας ελευθερίας αν εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό με δική σας ευθύνη.Αν λοιπόν δεν έχετε πράσινη κάρτα και εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό,ψάξτε αμέσως για δικηγόρο,διότι είναι δεδομένο ότι βρίσκεσθε ήδη στο μάτι ενός κυκλώνα από αγωγές και μηνύσεις.
Αν είχατε πράσινη κάρτα σε ισχύ όταν έγινε το ατύχημα,δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Πρέπει απλώς να προσέξετε τις ενέργειές σας μετά από το ατύχημα.
Αν υπάρχει τραυματισμός,είναι αυτονόητο ότι θα καλέσετε ασθενοφόρο και την Αστυνομία.
Τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να πάρετε από τον οδηγό του άλλου οχήματος,σε περίπτωση που δεν έχει τραυματισθεί,είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του και η χώρα που έχει χορηγήσει τις πινακίδες,ο αριθμός του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του και η επωνυμία της ασφαλιστικής του εταιρείας,το όνομα και το επώνυμό του,καθώς και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη,αν είναι άλλος. Πρέπει επίσης να σημειώσετε σε ποιον δρόμο έγινε το ατύχημα,καθώς και την ώρα.
Αν ο άλλος οδηγός σας δώσει να υπογράψετε ένα έντυπο,εννοείται ότι δεν θα το υπογράψετε εφόσον δεν καταλαβαίνετε την γλώσσα στην οποία είναι διατυπωμένο. Αν η Αστυνομία που τυχόν κληθεί σας ζητήσει να το υπογράψετε ,λέγοντας ότι είναι υποχρεωτικό από την νομοθεσία της χώρας, θα υπογράψετε γράφοντας εν συντομία τις επιφυλάξεις και τις δηλώσεις σας στα αγγλικά,ή έστω στα ελληνικά,επάνω στο έντυπο. Μπορείτε π.χ. να γράψετε ότι δεν ευθύνεσθε για το ατύχημα και να περιγράψετε τις συνθήκες του ατυχήματος σύμφωνα με την δική σας εκδοχή.
Αν ευθύνεσθε για το ατύχημα ή έχετε αμφιβολίες για την υπαιτιότητα,πρέπει να υποβάλετε γραπτή δήλωση στο τοπικό γραφείο διεθνούς ασφάλισης και όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα να κάνετε το ίδιο με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Αν δεν το κάνετε αυτό,η ασφαλιστική σας εταιρεία έχει βάσει νόμου το δικαίωμα να στραφεί εναντίον σας,ζητώντας από σας ό,τι αναγκάσθηκε να πληρώσει λόγω της παράλειψης να την ενημερώσετε.
Αν δεν ευθύνεσθε για το ατύχημα,πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία του υπαιτίου,εφόσον το όχημά του φέρει πινακίδες κυκλοφορίας της χώρας όπου έγινε το ατύχημα,ή με το τοπικό γραφείο διεθνούς ασφάλισης,εφόσον το όχημά του φέρει πινακίδες τρίτης χώρας,ώστε να σας φέρει σε επαφή με τους αρμόδιους ανταποκριτές για την αποζημίωσή σας. Για διευκόλυνσή σας,αναφέρουμε με αλφαβητική σειρά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα διεθνούς ασφάλισης με πράσινες κάρτες.
Αλβανία, Αυστρία ,Βέλγιο ,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία,Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρόκο, Μ.Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία,Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχοσλοβακία, Τυνησία, Φινλανδία.
Να μην παραδώσετε σε καμμία περίπτωση την πράσινη κάρτα σας στον ξένο οδηγό,διότι σας χρειάζεται μέχρι την επιστροφή σας στην Ελλάδα. Μπορείτε να του δώσετε φωτοτυπία.
Αν χρειασθεί να κάνετε αγωγή διότι δεν σας αποζημιώνουν οι υπόχρεοι στο εξωτερικό, να επιστρέψετε με το καλό στην Ελλάδα και να αναθέσετε την υπόθεσή σας σε δικηγόρο,που θα ασκήσει την αγωγή σας σύμφωνα με όσα προαναφέραμε στα δύο προηγούμενα άρθρα.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να κρατήσετε όλα τα τιμολόγια για την επισκευή του αυτοκινήτου σας που τυχόν κάνατε στο εξωτερικό,καθώς και τα τιμολόγια ενοικίασης αυτοκινήτου και περαιτέρω διαμονής σε ξενοδοχεία λόγω της αναγκαστικής παράτασης της παραμονής σας εξαιτίας του ατυχήματος.
Νίκος-Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος