Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντοτε να έχετε πρόχειρη μία φωτογραφική μηχανή στο αυτοκίνητό σας, διότι οι φωτογραφίες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αν η υπόθεση της αποζημίωσής σας λόγω τροχαίου ατυχήματος φθάσει στα δικαστήρια.
Οι φωτογραφίες αποτελούν νόμιμο αποδεικτικό μέσο τόσο για την υπαιτιότητα (αν και είναι δυσχερής η απόδειξη μόνο με τις φωτογραφίες,εκτός ειδικών περιπτώσεων) όσο και για την έκταση των ζημιών που υπέστη το αυτοκίνητό σας.
Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν το αυτοκίνητο πρέπει να το δείχνουν όχι μόνο τμηματικά ,αλλά και ολόκληρο.
Οι ένορκες βεβαιώσεις σας προσφέρουν τη δυνατότητα να έχετε και άλλη (ή άλλες) μαρτυρίες για το επίδικο ατύχημα,εκτός από αυτήν του μάρτυρά σας που θα εξετασθεί στο ακροατήριο,δεδομένου ότι κατά την ακροαματική διαδικασία επιτρέπεται η εξέταση ενός μόνο μάρτυρα (ή διαδίκου) από κάθε πλευρά,για λόγους οικονομίας χρόνου. Τα πρακτικά της δίκης τηρούνται (ακόμη…) χειρογράφως και μάλιστα όχι από στενογράφους,οπότε είναι πρακτικά αδύνατον να εξετάζονται περισσότεροι μάρτυρες.
Για να ληφθεί υπόψη η ένορκη βεβαίωση πρέπει να κληθούν εμπρόθεσμα οι αντίδικοί σας.Η ένορκη βεβαίωση γίνεται σε συμβολαιογράφο ή ενώπιον του Ειρηνοδίκη.
Το δελτίο τροχαίου ατυχήματος έχει αυξημένη αποδεικτική ισχύ,διότι είναι δημόσιο έγγραφο. Πρέπει πάντοτε να καλείτε την Τροχαία όταν δεν φταίτε για το ατύχημα,ακόμη κι αν ο υπαίτιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι θα κάνει θετική δήλωση στην εταιρεία του,ότι θα σας αποζημιώσει κλπ., διότι στο 80-90% των σχετικών περιπτώσεων ο υπαίτιος «τα γυρίζει» μετά ,αλλά εσείς θα έχετε χάσει οριστικά την ευκαιρία να αποδείξετε ευχερέστερα το δίκιο σας βάσει του δελτίου τροχαίου ατυχήματος.
Πρέπει να λέτε πάντοτε στον αστυνομικό που επιλαμβάνεται όλες τις συνθήκες του ατυχήματος και να τονίζετε τα περιστατικά που αποδεικνύουν την υπαιτιότητα του άλλου οδηγού (εφόσον βέβαια είναι όντως υπαίτιος…)
Σε περίπτωση που υπάρχει σημαντικό λάθος στο δελτίο τροχαίου ατυχήματος,το οποίο βλάπτει τα συμφέροντά σας,μπορείτε να κάνετε αίτηση για τη διόρθωσή του.
Στα τιμολόγιά σας πρέπει να αναγράφεται αναλυτικά το είδος των εργασιών που εκτελέσθηκαν και τό κόστος κάθε επιμέρους εργασίας,αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να ευδοκιμήσει η ένσταση αοριστίας που πιθανότατα θα προβάλει ο αντίδικός σας.
Αν ζητάτε αποζημίωση για μίσθωση ταξί,να έχετε υπόψη σας ότι οι αποδείξεις από τους οδηγούς των ταξί (που είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν αν τις ζητήσετε) και το αντίγραφο βιβλίου εισόδου-εξόδου αυτοκινήτων που τηρεί το συνεργείο, για την απόδειξη του χρόνου παραμονής του αυτοκινήτου σας, αποτελούν ισχυρότατα αποδεικτικά μέσα για την βασιμότητα αυτού του κονδυλίου.
(ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ): Πρακτικά θέματα αυτοκίνησης για μονίμους κατοίκους εξωτερικού.
Ερώτηση: Θα έλθω στην Ελλάδα για μερικούς μήνες και ήθελα να μάθω αν θα πρέπει να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας για να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητό μου,του οποίου έχω παραδώσει τις πινακίδες.Επίσης θέλω να μάθω αν μπορώ να το ασφαλίσω για χρονικό διάστημα μερικών μηνών.
Απάντηση: Ναι,και για τα δύο ερωτήματά σας.Δεν υπάρχει τρόπος να κυκλοφορήσετε αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες στη χώρα,έστω και για λίγο καιρό, χωρίς να πληρώσετε τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.Όσον αφορά στην ασφάλιση του αυτοκινήτου,συνήθως συνάπτεται η σύμβαση για έξι μήνες ή για έναν χρόνο,αλλά μπορείτε να το ασφαλίσετε και για μικρότερο χρονικό διάστημα του εξαμήνου,εφόσον συμφωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία.
Νίκος-Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος