25. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: ΟΡΙΑ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και τα συμπλέγματα πολλών Νεοελλήνων οδηγών (Β΄μέρος)

Εκτός από το ανώτατο όριο των 50 χιλ. σε κατοικημένες περιοχές,υπάρχουν άλλα τρία ανώτατα όρια ταχύτητας για επιβατικά αυτοκίνητα: 120 χιλ. στους αυτοκινητοδρόμους,110 χιλ. στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και 90 χιλ.στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο (εκτός κατοικημένων περιοχών).
Υπενθυμίζουμε ότι ως αυτοκινητόδρομος ορίζεται από τον ΚΟΚ ο δρόμος που δεν εξυπηρετεί τις συνορεύουσες ιδιοκτησίες, δεν διασταυρώνεται ισόπεδα με άλλους δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και έχει χαρακτηρισθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ως αυτοκινητόδρομος.
Οδός ταχείας κυκλοφορίας είναι αυτή που εξυπηρετεί τις συνορεύουσες ιδιοκτησίες μόνο με παράπλευρες βοηθητικές οδούς και συνδέεται με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο μόνο με ειδικής διάταξης κόμβους,ενώ τα υπόλοιπα δύο χαρακτηριστικά της είναι κοινά με των αυτοκινητοδρόμων (δεν διασταυρώνεται ισόπεδα και έχει χαρακτηρισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως ταχείας κυκλοφορίας).
Αν με το αυτοκίνητό σας ρυμουλκείτε ελαφρό όχημα,τα ανώτατα όρια είναι 90 χιλ. για αυτοκινητοδρόμους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας και 80 χιλ. για τους επαρχιακούς δρόμους.
Τα ίδια όρια (90, 90 και 80 χιλ.) ισχύουν για φορτηγά αυτοκίνητα μεγίστου βάρους μέχρι 3,5 τόνων,ενώ αν ρυμουλκούν όχημα ,τα όρια μειώνονται στα 70 χιλ. για όλους τους δρόμους.
Τα φορτηγά μεγίστου βάρους άνω των 3,5 τόνων, επιτρέπεται να βαίνουν με ανώτατη ταχύτητα 80 χιλ. σε όλο το οδικό δίκτυο (έχετε δει ποτέ οδηγό σκέτου τράκτορα να τηρεί αυτό το όριο στις εθνικές οδούς;),και με 70 χιλ. αν ρυμουλκούν όχημα.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποινών για τις υπερβάσεις των ανωτάτων ορίων ταχύτητας: πρόστιμο 10.000 δρχ.για τους παραβάτες που δεν έχουν υπερβεί πάνω από 20 χιλιόμετρα το όριο,πρόστιμο 20.000 δρχ. για υπέρβαση πάνω από 20 μέχρι 40 χιλ. και πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 δρχ. με ταυτόχρονη επι τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων για 30 ημέρες σε όσους υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας πάνω από 40 χιλ.,ή υπερβαίνουν πάνω από 20 χιλ. το ανώτατο όριο των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας ή πάνω από 30 χιλ. το ανώτατο όριο του υπολοίπου οδικού δικτύου.
Ως γνωστόν,οι συσκευές αντι-ραντάρ είναι πλέον παράνομες και αν σας πιάσουν μ΄αυτές θα υποστείτε αυστηρές κυρώσεις.
Υποτίθεται ότι η Τροχαία δείχνει κάποια επιείκεια για τους παραβάτες της πρώτης κατηγορίας (υπέρβαση μέχρι 20 χιλ.),αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Υπάρχουν μάλιστα και σημεία των εθνικών οδών και του υπολοίπου οδικού δικτύου με πινακίδες ξεχασμένες από την εποχή που γίνονταν έργα σε αυτά , ή απλά πινακίδες με όρια που έχουν θέσει «αρμόδιοι» άσχετοι με την οδήγηση.Τα όρια αυτά είναι έξω από κάθε λογική (50-60 χιλ.σε ευθεία εθνικής οδού!) και βεβαίως ωθούν τους οδηγούς να παρανομήσουν,με το αντίστοιχο ρίσκο πάντως…
Ο ΚΟΚ προβλέπει και πρόστιμο 20.000 δρχ. για όσους οδηγούν με ταχύτητα μικρότερη του ελαχίστου ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους (συνήθως υπέργηροι πιλοφόροι οδηγοί), αλλά προσωπικά δεν γνωρίζω καμμία περίπτωση που να έχει επιβληθεί πρόστιμο γι΄αυτόν τον λόγο,αν και συνηθέστατα ο κίνδυνος που δημιουργούν για την κυκλοφορία οι υπερβολικά αργοί οδηγοί είναι ισοδύναμος με τον κίνδυνο που προκαλούν οι «γρήγοροι»…Όσον αφορά στις πιθανότητες που έχετε να αθωωθείτε στα Δικαστήρια, αν σας έχει πιάσει με ραντάρ η Τροχαία για υπέρβαση ορίων,είναι ελάχιστες. Η ποικιλία των δικαιολογιών που προβάλλουν οι οδηγοί στα Δικαστήρια είναι μεγάλη, αλλά οι ετυμηγορίες δεν ποικίλλουν καθόλου: «ένοχος»! Οι μόνες περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα αθώωσης ,με βάση την σχετική νομολογία, είναι αν αποδεδειγμένα έχει χαλάσει το κοντέρ του αυτοκινήτου (όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα όμως πριν από την παράβαση…) ή αν γινόταν μεταφορά ασθενή ή τραυματία που διέτρεχε κίνδυνο ζωής.
Νίκος – Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ