Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ότι η πράσινη κάρτα,δηλαδή το πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης,είναι απαραίτητη για να έχετε κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους αν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα στο εξωτερικό. Την κάρτα αυτή σας την εκδίδει η ασφαλιστική σας εταιρεία, με την καταβολή ασφαλίστρου αναλόγου με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Σημειωτέον ότι εφόσον το ζητήσετε, η ασφαλιστική σας εταιρεία (που σας καλύπτει ήδη για την Ελλάδα δηλαδή) είναι υποχρεωμένη να σας εκδόσει πράσινη κάρτα.
Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (στο εξής ΓΔΑ) της χώρας που έγινε το τροχαίο ατύχημα, έχει ως ανώτατο όριο ευθύνης τα εκάστοτε ισχύοντα στη χώρα αυτή κατώτατα ασφαλιστικά ποσά.Ο ζημιωθείς μπορεί να στραφεί ταυτόχρονα και κατά της δικής σας (ελληνικής ή εδρεύουσας στην Ελλάδα) ασφαλιστικής εταιρείας, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρουμε στην συνέχεια. Αν το όριο ευθύνης της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας είναι μεγαλύτερο από το εκάστοτε ισχύον αντίστοιχο όριο στην χώρα του εξωτερικού που έγινε το τροχαίο ατύχημα,ισχύει το όριο της ελληνικής εταιρείας και όχι το ξένο.
Αν το όχημα με ελληνικές πινακίδες προκαλέσει τροχαίο ατύχημα σε χώρα για τα αυτοκίνητα της οποίας δεν γίνεται έλεγχος ασφάλισης,εκτός από τον ιδιοκτήτη,κάτοχο και οδηγό του ημεδαπού οχήματος,ευθύνεται και η ελληνική (ή εδρεύουσα στην Ελλάδα) ασφαλιστική εταιρεία,καθώς και το ελληνικό ΓΔΑ. Αν το όχημά σας δεν είναι εφοδιασμένο με πράσινη κάρτα,τόσο η ασφαλιστική εταιρεία όσο και το ΓΔΑ έχουν δικαίωμα αναγωγής εναντίον σας: ειδικότερα,κατά του ιδιοκτήτη,του κατόχου και του οδηγού του ανασφάλιστου για το εξωτερικό οχήματος. (Υπενθυμίζουμε ότι η κανονική ασφάλιση που έχετε για την Ελλάδα,παύει να ισχύει εκτός των συνόρων).
Η πράσινη κάρτα έχει ισχύ τουλάχιστον για ένα μήνα (δεν μπορείτε δηλαδή να απαιτήσετε να πληρώσετε ασφάλιστρα π.χ. για 15 ημέρες) και η ανώτατη χρονική της διάρκεια είναι το ένα έτος. Επίσης δεν μπορεί να ακυρωθεί μετά την έναρξη της ισχύος της.
Την πράσινη κάρτα σας πρέπει να την προσέχετε ,διότι αν την χάσετε στο εξωτερικό είναι πολύ πιθανό να έχετε οδυνηρές συνέπειες, δεδομένου ότι η νομοθεσία στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και η αστυνομία δεν αστειεύεται,ούτε σηκώνει δικαιολογίες ελληνικού τύπου…
Αν χάσετε την κάρτα σας πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως τον ασφαλιστή σας στην Ελλάδα για να σας στείλει συμπληρωματική κάρτα. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι αν χρειασθεί να περάσετε σύνορα με άλλη χώρα του εξωτερικού και δεν έχετε πράσινη κάρτα,μπορείτε να κάνετε τοπική ασφάλιση στα σύνορα,με κόστος πολύ υψηλότερο βέβαια.
Η έκδοση πράσινης κάρτας είναι υποχρεωτική από τον νόμο,αλλά και στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης της ατομικής σας ελευθερίας και της περιουσίας σας. Μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των άλλων χωρών που αναφέραμε στο προηγούμενο τεύχος), βάσει συμφωνιών που ισχύουν από το 1988.
Νίκος-Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος