19. ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Απαντήσεις σε ερωτήματα για την υπαιτιότητα και άλλα θέματα σε διάφορες περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

*Ερώτηση: Οδηγούσα το μεσαίο αυτοκίνητο σε καραμπόλα τριών αυτοκινήτων.Ήμουν σταματημένος και το αυτοκίνητο που έπεσε με σφοδρότητα από πίσω μου με ώθησε και έπεσα στο επίσης σταματημένο μπροστινό μου αυτοκίνητο.Η ασφαλιστική εταιρεία αυτού που έπεσε πίσω μου με αποζημίωσε,αλλά ο μπροστινός μου άσκησε αγωγή εναντίον μου και εναντίον αυτού που έπεσε πίσω μου.Γιατί;
*Απάντηση: Για να αυξήσει τις πιθανότητές του να αποζημιωθεί. Σίγουρα δεν είναι δεοντολογικό να ασκήσει αγωγή εναντίον σας ο μπροστινός σας,από την στιγμή που ξέρει ότι το δικό σας αυτοκίνητο ήταν σταματημένο και ωθήθηκε από το αυτοκίνητο που έπεσε πίσω σας,αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί σε καραμπόλα και είναι τα πρώτα στη σειρά,στρέφονται εναντίον όλων των οδηγών και ιδιοκτητών των αυτοκινήτων που βρίσκονταν πίσω τους.Το σκεπτικό τους είναι το κυρίαρχο της εποχής μας: «Εγω να πάρω τα λεφτά μου κι η αλήθεια καθόλου δεν με νοιάζει». Σημειωτέον ότι στην ως άνω περίπτωση,πρέπει αναγκαστικά να γράψει ψέμματα στην αγωγή του ο αντίδικός σας,διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απορριφθεί ως προς τον οδηγό,τον ιδιοκτήτη και την ασφαλιστική εταιρεία του μεσαίου αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναφέρει στην αγωγή του ότι το μεσαίο αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει και επέπεσε στο οπίσθιο μέρος του δικού του αυτοκινήτου και ότι το τρίτο αυτοκίνητο ακολούθως επέπεσε στο οπίσθιο μέρος του μεσαίου αυτοκινήτου,επιτείνοντας την ζημιά του.
Είναι δύσκολο να αποδείξετε στο δικαστήριο ότι δεν φταίτε,αν ο ιδιοκτήτης του πρώτου αυτοκινήτου αποφασίσει να κάνει αυτήν την ατιμία. Δεν είναι όμως κι αδύνατο,ιδίως αν οι μπροστινές ζημιές του αυτοκινήτου σας (του μεσαίου) είναι σημαντικά μικρότερες από τις οπίσθιες,διότι αυτό σημαίνει ότι ωθήθηκε το δικό σας αυτοκίνητο,κατά την κρατούσα νομολογία. Περαιτέρω,αν η ασφαλιστική εταιρεία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που έπεσε πίσω σας, σάς έχει αποζημιώσει και για τις μπροστινές ζημιές σας,έχετε ένα ακόμη ισχυρό αποδεικτικό μέσο για να αποδείξετε το δίκιο σας.
Να καλείτε πάντα την Αστυνομία σε περίπτωση που οδηγούσατε το μεσαίο αυτοκίνητο που έχει εμπλακεί σε καραμπόλα ενώ ήταν σταματημένο,και να δηλώνετε στον αστυνομικό το γεγονός αυτό.
*Ερώτηση: Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου παρεβίασε το κόκκινο σήμα,παρενεβλήθη στην πορεία μου και έπεσα επάνω στο πλευρικό μέρος του αυτοκινήτου του.Αυτός είπε ψέμματα στην Αστυνομία που ήρθε, ότι πέρασε με πράσινο.Υπάρχει περίπτωση να μην βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια;
*Απάντηση: Δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και είναι μεγάλη,αποκλειστικά και μόνο για την περίπτωση πράσινου και κόκκινου σήματος,όπου ο σχηματισμός της δικανικής πεποίθησης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Οι ασυνείδητοι οδηγοί που παραβιάζουν το κόκκινο σήμα σχεδόν πάντοτε λένε ψέμματα , ότι πέρασαν με πράσινο,γνωρίζοντας ότι η αλήθεια είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Μέχρις ότου τοποθετηθούν κάμερες στις διασταυρώσεις,το μόνο μέσο που έχετε στη διάθεσή σας για να αποδείξετε το δίκιο σας,είναι ένας αυτόπτης μάρτυρας.Ακόμη κι αν ο αντίδικός σας που πέρασε με κόκκινο,φέρει ψευδομάρτυρα στο δικαστήριο για να πει ότι πέρασε με πράσινο,υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποκαλυφθεί το ψέμμα,που τους γνωρίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι … Υπενθυμίζουμε εν προκειμένω ότι η ψευδομαρτυρία είναι ποινικό αδίκημα.
Αν δεν μπορέσετε να εξασφαλίσετε μάρτυρα,δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ελπίδες να βρείτε το δίκιο σας.Απλώς η υπόθεση θυμίζει λίγο καζίνο σε αυτήν την περίπτωση,διότι υπεισέρχεται ο παράγων «τύχη».Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση πράσινου-κόκκινου.
*Ερώτηση: Ο άλλος μπήκε στο δικό μου ρεύμα πορείας,έπεσε επάνω στο αυτοκίνητό μου και είπε ψέμματα στην Αστυνομία ότι μπήκα εγώ. Η ζημιά μου (δηλαδή τα λεφτά για ανταλλακτικά και εργασίες) είναι περίπου 100.000 δρχ. Αξίζει για ένα τέτοιο ποσόν να κάνω αγωγή και να υποστώ όλη την ταλαιπωρία των δικαστηρίων;
*Απάντηση: Βεβαίως αξίζει,για τρεις λόγους: Πρώτον,την ταλαιπωρία δεν την υφίστασθε εσείς,αφού ο μόνος χρόνος που θα διαθέσετε είναι μία επίσκεψη στον δικηγόρο σας και πιθανώς (διότι μπορεί να παραστεί μόνο ο δικηγόρος σας,με έναν μάρτυρα εννοείται) μία επίσκεψη στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης.
Δεύτερον,εφόσον γίνει δεκτή η αγωγή σας,πράγμα πάρα πολύ πιθανό εφόσον λέτε αλήθεια,τα χρήματα που πληρώσατε για την αποκατάσταση των ζημιών σας θα τα πάρετε πίσω με το μεγαλύτερο επιτόκιο που υπάρχει,αφού το επιτόκιο υπερημερίας είναι πολλαπλάσιο από τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες. Θα σας επιδικασθούν επίσης,κατά πάσα πιθανότητα, και άλλα κονδύλια,όπως αποζημίωση για μείωση της αγοραίας αξίας του αυτοκινήτου σας,για μίσθωση ταξί ή ενοικίαση αυτοκινήτου και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Θα σας επιδικασθεί επίσης και δικαστική δαπάνη. Όλα αυτά τα κονδύλια δεν τα δίνει καμμία ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Τρίτον,η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.Τίποτε δεν αποκλείει να κάνει αγωγή εναντίον σας, «ζητώντας και τα ρέστα» κατά την λαϊκή ρήση,ο υπαίτιος για το ατύχημα. Εφόσον δεν ασκήσετε και σεις αγωγή,κατά 95% ο υπαίτιος θα κερδίσει την υπόθεση και θα γελάει εις βάρος σας.Υπάρχει βλέπετε σχεδόν αμάχητο τεκμήριο,ότι όποιος δεν ασκεί αγωγή για να αποζημιωθεί είναι και υπαίτιος για το ατύχημα.
Νίκος – Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ