Ερώτηση: Επειδή με έχουν κοροϊδέψει δύο φορές ισάριθμοι απρόσεκτοι οδηγοί που μου έκαναν ζημιές με δική τους υπαιτιότητα,αφού υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν θετική δήλωση στην εταιρεία τους και στο τέλος μου έκαναν και αγωγή,ήθελα να μάθω πως μπορώ να εξασφαλισθώ αν εμπλακώ ξανά σε ατύχημα χωρίς να φταίω.
Οι συγκρούσεις που γίνονται στην χώρα μας,η οποία δυστυχώς συγκαταλέγεται στις έσχατες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στους δείκτες οδικής ασφάλειας (όπως αποδείχθηκε άλλη μία φορά με τις εκατόμβες των θυμάτων κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής εξόδου),ανέρχονται σε εκατοντάδες κάθε ημέρα. Αν εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα,μπορείτε να αποφύγετε αρκετές κακοτοπιές ,εφόσον τηρήσετε ορισμένες βασικές προφυλάξεις.
1.Ο βασικός κανόνας που πρέπει να εφαρμόζετε μετά από μικρή ή μεγάλη σύγκρουση είναι η καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος (ή των άλλων οχημάτων) που ενεπλάκησαν στο ατύχημα,πριν καν κατεβείτε από το δικό σας όχημα. Αμέσως μετά πρέπει να ζητήσετε από τον οδηγό του άλλου οχήματος τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο του ιδίου και του ιδιοκτήτη του οχήματος,αν δεν είναι ο οδηγός,διευθύνσεις του ιδίου και του ιδιοκτήτη,αριθμούς τηλεφώνων,ασφάλεια που καλύπτει το όχημα.
Αρκετοί ασυνείδητοι οδηγοί φεύγουν μετά από την πρόκληση ατυχήματος χωρίς να αφήσουν τα στοιχεία τους,αν και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα και υποχρεωτική αφαίρεση του διπλώματος για έναν έως τρεις μήνες για τους παραβάτες.
Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη αποζημίωσή σας:
2.Καλό είναι να έχετε πάντοτε μία φωτογραφική μηχανή στο αυτοκίνητό σας.Οι φωτογραφίες των βλαβέντων οχημάτων (του δικού σας και του άλλου) ,ιδίως αν ληφθούν πριν μετακινηθούν τα οχήματα,βοηθούν το δικαστήριο,που τυχόν θα επιληφθεί της υποθέσεως,στην κρίση για την υπαιτιότητα και στην εκτίμηση για την έκταση των ζημιών.Η ύπαρξη φωτογραφιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο εναντίον των ψευδομαρτύρων (δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι) και παρόλο που συνήθως συνεκτιμώνται με άλλα αποδεικτικά στοιχεία είναι πάντοτε χρήσιμες.
3.Μία υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 πρέπει να υπάρχει πάντοτε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας. Στη δήλωση αυτή συμπληρώνονται τα στοιχεία του υπαιτίου οδηγού,ο οποίος πρέπει να υπογράψει το κείμενο στο οποίο αναγνωρίζει την ευθύνη του ανεπιφύλακτα.Αν είναι εφικτό,θα πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του υπαιτίου οδηγού,διότι έτσι μόνον είσθε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την γνησιότητα του εγγράφου.Στο κείμενο της δήλωσης πρέπει να υπάρχει επίσης περιγραφή των συνθηκών του ατυχήματος (ημερομηνία,ακριβής ώρα που έγινε,δρόμοι,αναφορά του λόγου για τον οποίο ευθύνεται ο οδηγός που υπογράφει).Ο υπαίτιος οδηγός δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει αυτήν τη δήλωση.
4.Η Τροχαία δεν ασχολείται με τα ατυχήματα αυτεπαγγέλτως,αν δεν υπάρχει τραυματισμός.Για να έχετε όμως εξασφάλιση (διότι δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που παραδέχονται την υπαιτιότητά τους μετά από το ατύχημα,αλλά κατόπιν κάνουν αρνητική δήλωση,όπως συνέβη και σε σας) , καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν.Η καταγραφή αυτή,στο δελτίο τροχαίου ατυχήματος,είναι ένα στοιχείο που διευκολύνει την κρίση του δικαστηρίου.
5.Η λήψη των στοιχείων όσων είδαν το ατύχημα,προκειμένου να χρησιμοποιηθούν (σε περίπτωση που δεν επιτύχετε εξωδικαστικό συμβιβασμό) ως μάρτυρες στο δικαστήριο είναι μία απαραίτητη ενέργεια,ιδίως αν δεν έχετε συνεπιβάτη στο όχημά σας. Βέβαια είναι δύσκολο να τους πείσετε να σας βοηθήσουν,δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν τα στοιχεία τους.Οι μάρτυρες όμως παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για να κερδίσετε την υπόθεση και θα πρέπει πάντοτε να προσπαθείτε για την εξασφάλιση της προσέλευσής τους στο δικαστήριο.Προσοχή όμως: οι μάρτυρές σας πρέπει πάντα να λένε την αλήθεια.(Οι ψευδομάρτυρες μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινική διώξη).Στο δικαστήριο επιτρέπεται η κατάθεση ενός μόνο μάρτυρος, αλλά μπορείτε να προσκομίσετε ένορκες καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων.
5.Το τελευταίο μέτρο εξασφάλισης της αποζημίωσής σας δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε την ώρα του ατυχήματος: πρόκειται για την απόφαση που πρέπει να πάρετε στην περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρεία του οχήματος που οδηγούσε ο υπαίτιος σας προτείνει συμβιβασμό.Σημειωτέον ότι μερικές εταιρείες έχουν πάγια πρακτική για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Αν το ποσόν του συμβιβασμού είναι λογικό,σας συμφέρει βέβαια να αποφύγετε την ταλαιπωρία του δικαστηρίου,δεδομένου ότι συνήθως η δίκη προσδιορίζεται για οκτώ έως δώδεκα μήνες μετά από την κατάθεση της αγωγής για υποθέσεις αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου και οκτώ-εννέα μήνες μετά από την κατάθεση της αγωγής για υποθέσεις αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου. Υπάρχει πάντοτε και το ενδεχόμενο της αναβολής της πρωτοείσακτης υποθέσεως.Δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι το επιτόκιο υπερημερίας (που υπολογίζεται από την επομένη της επιδόσεως της αγωγής μέχρι την ολοσχερή καταβολή της αποζημιώσεως) είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε επιτόκιο τράπεζας… Αν το ποσό που σας προτείνει η ασφαλιστική εταιρεία είναι σημαντικά μικρότερο από το σύνολο των πραγματικών ζημιών σας,το μόνο λογικό έρεισμα για να δεχθείτε τον συμβιβασμό είναι τυχόν απόλυτη ανάγκη σας για ταχεία είσπραξη των χρημάτων.Πρέπει επίσης να συνεκτιμήσετε το γεγονός ότι ο δικηγόρος σας μπορεί να ζητήσει με την αγωγή αποζημίωση για τη μείωση της αγοραίας αξίας του αυτοκινήτου σας (δηλαδή τη διαφορά που θα έχει το δικό σας τρακαρισμένο σε σχέση με ένα αντίστοιχο ατρακάριστο όταν το πουλήσετε),αποζημίωση για την απώλεια χρήσης του (δηλαδή τα χρήματα που δώσατε για την ενοικίαση αυτοκινήτου ή για ταξί) καθώς και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική σας βλάβη.Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πάντοτε απρόθυμες να συμπεριλάβουν και αυτά τα κονδύλια στο ποσό που σας προτείνουν για να συμβιβασθείτε. κατάσταση.Αν λοιπόν δεν έχετε άμεση ανάγκη των χρημάτων,σας συμφέρει σε αυτήν την περίπτωση να ακολουθήσετε τη δικαστική οδό.
Νίκος-Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος