ΕΡΩΤΗΣΗ: Πούλησα το παλιό αυτοκίνητό μου σε έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο της μάρκας που επέλεξα και αγόρασα από τον ίδιο ένα καινούργιο.Ένα χρόνο μετά μου κοινοποιήθηκε μια αγωγή για ένα ατύχημα το οποίο είχε προκληθεί από το παλιό αυτοκίνητό μου έξι μήνες μετά από την πώλησή του,και ο αντίδικος ζητούσε πολύ μεγάλη αποζημίωση από εμένα,από τον νέο πραγματικό ιδιοκτήτη του παλιού μου αυτοκινήτου και από την ασφαλιστική μου εταιρεία,που δεν είχε ενημερωθεί για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου μου.Επικοινώνησα αμέσως με τον έμπορο και μου είπε να μην ανησυχώ,διότι με καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία που με κάλυπτε και όταν μου ανήκε το αυτοκίνητο,αφού συνέχισε να πληρώνει τα ασφάλιστρα ο νέος ιδιοκτήτης και ως ασφαλισμένος φαινόμουν εγώ.Πως είναι δυνατόν να ευθύνομαι αφού πούλησα το αυτοκίνητό μου (η αξία του αφαιρέθηκε από το καινούργιο που αγόρασα από τον ίδιο έμπορο) και έχω αποδεικτικά στοιχεία για την πώληση; Τι μπορώ να κάνω τώρα για να βγω από την δυσχερή θέση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τώρα που όλοι οι αγοραστές έχουν συνηθίσει στις δόσεις,εσείς νομίζετε ότι το παλιό σας αυτοκίνητο πουλήθηκε τοις μετρητοίς; Δυστυχώς,δεν υπάρχει ξεγνοιασιά σε τέτοιου είδους συναλλαγές,διότι στο 99% των περιπτώσεων το παλιό αυτοκίνητο μένει στο όνομά σας και μάλιστα όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην έκθεση προς πώληση,αλλά και μέχρι να το εξοφλήσει ο νέος αγοραστής,συνήθως μετά από πολλούς μήνες ή και χρόνια! Για όλο αυτό το διάστημα,το παλιό αυτοκίνητο παραμένει στο όνομά σας. Εφιάλτης,αν αναλογισθείτε ότι ο ιδιοκτήτης έχει βάσει νόμου αντικειμενική ευθύνη για αποζημίωση κάθε ζημιωθέντος τρίτου…
Κατά πάσα πιθανότητα,ο νέος αγοραστής του παλιού αυτοκινήτου σας ή κάποιος φίλος του προκάλεσε σοβαρό ατύχημα και γι΄αυτόν τον λόγο, μίαν ωραία πρωϊα σας χτυπησε την πόρτα ένας δικαστικός επιμελητής,που σας επέδωσε αγωγή με αίτημα για αποζημίωση ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ! Νομίζετε ότι η ασφαλιστική εταιρεία που ασφάλιζε το παλιό σας αυτοκίνητο θα πληρώσει αδιαμαρτύρητα,όπως ισχυρίζεται ο έμπορος; Θα διαπιστώσετε ότι δεν συμβαίνει αυτό, διότι μπορεί μεν να αναγκασθεί να πληρώσει τους παθόντες,αλλά θα στραφεί με αγωγή εναντίον σας για να αναζητήσει εντόκως ό,τι κατέβαλε, διότι παράνομα παραλείψατε να την ενημερώσετε για τη μεταβίβαση (έστω της νομής και κατοχής) του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου είναι αντικειμενικά (δηλαδή χωρίς να φταίει) υπεύθυνος για την αποζημίωση παθόντος τρίτου που ενεπλάκη σε ατύχημα που προκάλεσε ο οδηγός αυτού του αυτοκινήτου. Δεδομένου λοιπόν ότι αλλάξατε το αυτοκίνητό σας κρατώντας εκών-άκων το παλιό στο όνομά σας,ευθύνεσθε κανονικότατα ως ιδιοκτήτης για την αποζημίωση των τρίτων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα που προκάλεσε ο οδηγός του παλιού αυτοκινήτου. Αν και είσθε τύποις και όχι ουσία ιδιοκτήτης του παλιού αυτοκινήτου, οφείλετε να αποζημιώσετε τους παθόντες. Για να επιχειρήσετε να βγείτε από την δύσκολη θέση, μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι συμφωνήσατε ρητά με τον έμπορο να μεταβιβασθεί το παλιό σας αυτοκίνητο στο όνομα του εμπόρου και ότι εξαπατηθηκατε, αλλά ο έμπορος θα ισχυρισθεί βέβαια τα αντίθετα. Η έκβαση της δίκης είναι αβέβαιη,όπως καταλαβαίνετε.
Υπάρχουν τέσσερις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να τηρείτε ανελλιπώς όταν μεταβιβάζετε το αυτοκίνητό σας με τον τρόπο που προαναφέρθηκε,ώστε να αποφύγετε την εμπλοκή σας σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον:
1.Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιμείνετε να πάρει ο έμπορος το αυτοκίνητο στο όνομά του.Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εμπόρους να το κάνουν αυτό,οι περισσότεροι το αποφεύγουν επιμελώς.Είναι πολύ καλύτερο να πάτε σε έναν έμπορο που βρίσκεται πιο μακριά από το σπίτι σας αλλά είναι πρόθυμος να πάρει το παλιό σας αυτοκίνητο στην επωνυμία της επιχείρησής του.Εννοείται ότι θα πρέπει να καταβάλετε στον έμπορο το κόστος της μεταβίβασης στο όνομά του,που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ,ανάλογα με το αυτοκίνητο.
2.Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο έμπορος θα τηρήσει την συμφωνία σας,γι΄αυτό είναι καλύτερα να πάτε μαζί του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να μην του κάνετε εξουσιοδότηση και για την μεταβίβαση.
3.Πρέπει να πάρετε το σήμα ασφαλίσεως από το παρμπρίζ και να ειδοποιήσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία,στην οποία θα παραδώσετε το σήμα.
4.Καλό θα είναι να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τον έμπορο,στο οποίο να αναγράφεται όχι μόνο η ημερομηνία ,αλλά και η ώρα παράδοσης του παλιού αυτοκινήτου σας σε αυτόν.
Νίκος -Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος