*Ερώτηση: Πριν από 2 χρόνια σχεδόν είχε εμπλακεί το αυτοκίνητό μου σε τροχαίο και είχα κάνει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική μου εταιρεία,διότι δεν έφταιγα.Την δήλωση αυτή την ανεκάλεσα με άλλη δήλωση προς την εταιρεία μου για να μου επιστραφεί το επασφάλιστρο,αλλά ο υπαίτιος του ατυχήματος έκανε μετά την ανάκληση αγωγή εναντίον μου και εναντίον της εταιρείας μου.Η ασφαλιστική μου εταιρεία έκανε παρεμπίπτουσα αγωγή εναντίον μου,ζητώντας να της καταβάλω εντόκως ό,τι ποσόν τυχόν αναγκασθεί να καταβάλει στον αντίδικο. Έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Συνήθως γίνονται δεκτές τέτοιου είδους αγωγές στα δικαστήρια;
*Απάντηση: Βεβαίως και έχει δικαίωμα η ασφαλιστική σας εταιρεία να στραφεί εναντίον σας εφόσον κάνατε ανάκληση της δήλωσης.Συνήθως μάλιστα γίνονται δεκτές αυτές οι αγωγές (εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις από την ασφαλιστική εταιρεία που αναφέρονται πιο κάτω),οπότε θα αναγκασθείτε να πληρώσετε από την τσέπη σας όλες τις ζημιές σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή του αντιδίκου σας.Σημειωτέον ότι σε περίπτωση που δεν έχετε ασκήσει κι εσείς αγωγή ,οι πιθανότητες για να γίνει δεκτή η αγωγή του αντιδίκου σας φτάνουν το 90%-95%! Κι αυτό διότι οι δικαστές δεν πείθονται (και σωστά κάνουν) από τις δικαιολογίες σας,του τύπου «ήθελα να αποφύγω την ταλαιπωρία των δικαστηρίων», «είχα προσωπικά προβλήματα» κλπ. στο αμείλικτο ερώτημα «γιατί δεν κάνατε αγωγή;» Να σημειωθεί ότι το ερώτημα αυτό τις περισσότερες φορές δεν διατυπώνεται από τους δικαστές,αλλά πάντοτε επηρρεάζει την κρίση τους.
‘Οταν κάνετε ανάκληση της δήλωσης, η ασφαλιστική εταιρεία σας ζητεί να υπογράψετε ένα έγγραφο,που αναφέρει ότι εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη (απέναντι στην ασφαλιστική εταιρεία) να καταβάλετε εξ ιδίων κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε απαίτηση που πηγάζει από το ατύχημα και παραιτείσθε από κάθε αξίωση εις βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας για το συγκεκριμένο (και μόνο) ατύχημα.Στην ουσία αυτό το έγγραφο που υπογράφετε για να συντελεσθεί η ανάκληση,αποτελεί σύμβαση με τον ασφαλιστή,η οποία είναι καθ΄όλα έγκυρη.
*Συμπέρασμα: δεν αξίζει για μερικές χιλιάδες δραχμών (ή για να ακριβολογούμε,για μερικές δεκάδες ευρώ,μια και η δραχμή μας πνέει τα λοίσθια) που θα γλυτώσετε με την ανάκληση της δήλωσης ατυχήματος , να ρισκάρετε την εκταμίευση πολλαπλασίων ποσών.Να θυμάστε ότι ο εν δυνάμει αντίδικός σας έχει προθεσμία πέντε χρόνων από το ατύχημα για να ασκήσει την αγωγή του.Γι΄αυτό δεν σας συμφέρει να κάνετε ανάκληση της δήλωσής σας.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΗΦΟΡΑ.
*Ερώτηση: Έβαινα με το επιβατικό αυτοκίνητό μου σε έναν στενό ανηφορικό δρόμο που είχε μεγάλη κλίση και από την κατηφόρα ερχόταν ένα επιβατικό αυτοκίνητο που ρυμουλκούσε τρέϊλερ.Αν και ο δρόμος ήταν στενός και δεν χωρούσαμε να περάσουμε και οι δυό ταυτόχρονα,διότι και από τις δύο πλευρές υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα,ο άλλος δεν σταμάτησε και συγκρουσθήκαμε.Ποιός φταίει;
*Απάντηση: Κανονικά όσοι ανεβαίνουν σε δρόμο μεγάλης κλίσης έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών που κατεβαίνουν. Αυτός ο κανόνας όμως του άρθρου 18 του ΚΟΚ έχει εξαιρέσεις. Δυστυχώς για σας,η μία εξαίρεση αφορά στους συνδυασμούς οχημάτων,οι οποίοι έχουν προτεραιότητα έναντι ΟΛΩΝ των άλλων οχημάτων. Ακόμη και φορτηγό να οδηγούσατε δηλαδή, είχατε την υποχρέωση βάσει του ΚΟΚ να οπισθοδρομήσετε για να περάσει το άλλο αυτοκίνητο που ρυμουλκούσε τρέϊλερ.Η ευθύνη λοιπόν είναι αποκλειστικά δική σας.
Διαφορετική είναι η περίπτωση που δεν χρειαζόταν οπισθοδρόμηση ενός από τα δύο οχήματα,αλλά η απλή ακινητοποίηση του ενός επί τόπου για να μπορέσει να περάσει το άλλο. Υπ΄αυτές τις συνθήκες,η προτεραιότητα θα ανήκε σε εσάς που ανεβαίνατε.
Νίκος – Τρυπιάς Αλεξάνδρου
Δικηγόρος